pátek 27. května 2011

Tip na pěkný trail

Minulou sobotu jsem se vydal na průzkum levého břehu Berounky. Šlo o spojku mezi Újezdem nad Zbečnem a Roztoky u Křivoklátu. Cesta sice vede přes území přírodní rezervace Stříbrný luh, ale celou dobu se jedná o lesní cestu, která posléze přejde v lesnický chodník a pak zpět na cestu.

Nejdříve je nutné vyjet kopeček ze Zbečna  na „náhorní“ plošinu nad Újezdem, která sice vede po asfaltce ale zato pěkně zostra. Chvíli je nutné po ní   pokračovat až ke křížku po pravé ruce u cesty. Tam je nutné odbočit doprava na polňačku a z ní po zhruba 500 m odbočit tentokrát doleva a zážitek může začít.

Zkraje se po vjezdu do lesa jede z kopce k chatám, od nich se cesta začíná kroutit a zmenšovat. Důležité je nenechat se zlákat a neodbočit stržemi do prudkých výšlapů po levé straně, ale snažit se držet vrstevnice či spíše udržovat přibližně stejnou vzdálenost od řeky. Pravda vrstevnice trochu poskakuje a není nouze o pěkné výjezdy. Zhruba od poloviny trasy se už jedná o lesnický chodník, na kterém kromě mloka narazíte i na stromy spadlé přes cestu. Tam nezbývá než sesednout, případně se i podplazit pod „stoletým“ kmenem. Odměnou jsou netradiční výhledy na údolí Berounky. Občas dojde i k vyplavení adrenalinu, například vás mohou zlomyslné větve schválně strkat z cesty do srázu pod ní.
Že se trail blíží ke konci, poznáte podle zvuku sekaček, kterými pracovití chataři zušlechťují své haciendy a přilehlé latifundie. Trail definitivně končí po výjezdu z lesa v Roztokách na červené turistické značce.

Pokračovat můžete cyklostezkou na Rakovník, vyjet si na rozhlednu ve Velké Bukové, jet proti toku Berounky na Týřov, nebo vyrazit na přehradu Klíčava. Tady doporučuji jet nejdříve údolím Rakovnického potoka a u Městečka odbočit na lesní cestu k osadě (učilišti) Písky. Následovat bude sjezdík  po červené turistické značce ke Klíčavě. Samozřejmě kdo má zájem, tak si může zajet na návštěvu hradu Křivoklátu.

Hospody:
Roztoky - U Jezzu, Višňová – U přívozu, Nezabudice - U Rozvědčíka, Křivoklát – Hotel Sýkora, Pustověty

Trail najdete:

Žádné komentáře:

Okomentovat